torsdag 30 mars 2017

Varulvar och råttor

Det är den 11 mars och USCarna har samlats i vardagsrummet hos Amanda och Nessie. Dagens tema är Remus Lupin eftersom hans födelsedag var den 10 Mars och under namnrundan får alla dela med sig av sina favorittillfällen med honom. Ett populärt val var när den gyllene trion sitter på tåget på väg mot Hogwarts och hamnar i kupén med en sovande Lupin. Ett annat var den klassiska scenen i den spökande stugan, när den ytterst dramatiska handlingen utvecklar sig och vi får se interaktioner mellan Remus, Sirius och Peter Pettigrew samt Professor Snape. Ett tredje tillfälle, desto mer tårfyllt, är när Remus berättar att hans son Teddy fötts.

Som vanligt ligger mycket fokus under medlemsmötet kring planering och information. Alla är mycket redo på att få vara med under Hogwartsexpressen och det börjar bli dags att involvera fler av medlemmarna för att börja sätta ut roller och planera aktiviteter för deltagarna.
Vårfesten börjar sakta men säkert närma sig och efter en omröstning bland medlemmarna kommer årets tema bli Slyterin! Det är dags att börja rota fram sina finaste gröna festkläder och sin sanna slytherinanda. Vi är redo.
När frågan om festvärd och dekorationsansvariga frågas är lilla Elvi snabb att svara. Återigen ställs vi inför problemet att vi faktiskt inte förstår vad det lilla knyttet säger, och en måste nog vara lite äldre för att få ta ansvar för fester.

Dagens fika består av trygga oreos och mumsiga hembakta bullar. Pricken över i:t är det älskade vaniljteet som hälls från vackra tekannor till massvis med muggar.

Ett ämne som tas upp är såklart lykantropi, alltså varulvism. Att Remus Lupin är varulv är ingen hemlighet men något få tänkt på är huruvida hans son Teddy har ärvt några varggener eller inte. Frågan om det är något som går i arv eller inte.
I epilogen i sjätte boken får en veta att Teddy är romantiskt involverad med Victoire, Bill och Fleurs dotter. Bill blev under sista striden biten av varulven Grårygg, men i mänsklig form så Bill är inte varulv utan har bara lite varglika tendenser. Både Teddy och Victoire har alltså varulvspåbrå från sina fäder. En intressant tanke.

Som vanligt glider vi ifrån ämnet litegrann och Slingersvans motiv och känslor börjas diskuteras. Vi pratar om rädsla, makt, självbevarelsedrift och sann vänskap. Vi pratar om förluster och sorger i krigstider och vi försöker alla inombords hålla modet uppe. Vi har tur som inte fått uppleva alla de hemskheter Harry och hans  äldre generation fick uppleva.

Nästa möte kommer vara i april, och vi ser fram emot att få ses igen. Nu återstår det bara att diska alla koppar.


Skribent: Le Liisliis like woho

söndag 19 mars 2017

Kärlek binder oss alla samman

Den 11 februari samlades USC hos Fredrik för att samtala om det viktiga ämnet kärlek. Alla hjärtans dag närmade sig och förutom att presentera sig med namn, pronomen och elevhem fick alla berätta om sitt OTP, one true pairing, alltså vilket par av karaktärer en ansåg hör ihop bäst. De önskade paren var allt från de som finns i boken, så som James och Lily, till par som finns mer i fantasin, som Harry och Draco.

Mötet öppnas och vi går igenom de vanliga mötespunkterna. Mycket planering måste göras inför årets omgång av den evigt populära Hogwartsexpressen som inträffar i slutet av Augusti i år. Vi ser även fram emot årets vårfest som i år kommer ha antingen Slytherin eller Hufflepuff som tema, då Ravenclaw och Gryffindor redan haft sina fester tidigare år.
Kort sagt finns det mycket att se fram emot i år.

Efter mötet tar vi glatt för oss av det uppdukade fikabordet. Idag hade vi ett väldigt fint utbud av fika, bestående av bland annat kladdkaka, sojaglass, kvarblivna pepparkakor från i julas och alltid lika älskade oreos, de är ju trots allt veganska.

I sann alla hjärtans dag anda försökte vi sprida så mycket kärlek mellan varandra med våran gemensamma uppskattning för den fiktiva värld vi så aktivt diskuterar, och betonar samtidigt att alla hjärtans dag inte nödvändigtvis måste handla om romantisk kärlek.

Någonstans mitt i mötet håller jag en monolog om varför Harry och Cedric hör ihop, eller i alla fall hur kär Cedric är i Harry. Jag vill gärna tro att jag lyckades övertyga i alla fall en del med mina väl valda argument.

Någon annan som hade mycket att säga till om under mötet var lilla Elvi, men det är inte många som förstår vad hen försöker få fram. Ingen av oss pratar bebisspråket.

Ett mer populärt ship (förkortning av relationship och används som slang för att förklara att du stödjer en viss pairing. Exempel: Jag shippar Ron och Hermione, jag tycker de passar bra tillsammans) är ”Wolfstar” som då alltså består av Remus Lupin och Sirius Black och många emotionella meningsutbyten växlas mellan medlemmarna på mötet.

Apropå ships gjorde vi en lek där alla skriver två karaktärer på lappar och sedan skickar en karaktär till dem som sitter bredvid. Du lämnar alltså ifrån dig två karaktärer för att få två nya och de två nya du får är nu din pairing. Det kan leda till många roliga kombinationer, exempelvis Madam Pomfrey och Professor Snape, men även ytterst ovanliga så som Goyle och jättebläckfisken.

Vi som var på mötet :)



Fikabordet, med bland annat chokladgrodor och sojaglass




Med glädje skiljs vi åt och ser fram emot nästa månads möte.


Le skribent: Liisen Lundholm


tisdag 14 mars 2017

Årsresumé 2016

Nu är vi en bit in på det nya året - det är redan mars, konstigt nog - och det här var ett inlägg som var tänkt att komma ut någon gång i januari. Men så kom livet emellan, som det oftast gör, men jag kände ändå att jag ville få det skrivet, för det var mycket som hände förra året som är värt att berätta om. Så här kommer en sammanfattning av allt vi i USC gjorde 2016!

Året började som vanligt med Snape-mys 9/1, i ära till trolldrycksprofessorn som vi nog alla har lite blandade känslor för. På Snape-myset klädde vi oss temaenligt och blandade olika trolldrycker.
Men bara några dagar senare nåddes vi hade det tråkiga beskedet att Alan Rickman - skådespelare som spelade professor Snape - gått bort. Vi kommer alla minnas hans insats i HP-serien och även andra filmer. Vila i frid.

Den 5 mars körde vi på med ett äkta HP-maraton för de som var intresserade. Det tog oss ungefär 20 timmar att se igenom alla åtta filmer, vi började kl. 08.30 på lördag morgon, och var klara kl. 04.30 på söndag morgon.

Terminen rullade vidare och snart var det dags för den traditionsenliga vårfesten, i år med tema Gryffindor. Så alla klädde på sig sina mest gryffindoriga kläder, och drog fram sina mest gryffindoriga egenskaper. Festen bjöd på massa mat, lekar för att bestämma vilket lag som var modigast, djärvast och ridderligast, en teater som berättade den sanna historien om marodörerna - av marodörerna, med marodörerna och för marodörerna - HP-maffia, allmänt mys och trevligt umgänge.

Gruppfoto på Gryffindor-festen

Sedan kom sommaren, och vilken HP-sommar det blev! Framför allt såg vi fram emot boksläppet av manuset till Harry Potter and the Cursed Child, som släpptes 01.01 den 31 juli. Inför det hade vi planerat ett riktigt boksläpp tillsammans med Uppsala English Bookshop som blev riktigt lyckat. Även där bjöds det på teater, den här gången om vad vi trodde att det nya manuset skulle handla om, tipspromenad och högläsning av epilogen i The Deathly Hallows.

Kön inför boksläppet

Redan dagen efter - eller samma dag om man vill det - så var det dags att fira Harrys, J.Ks och vår egen födelsedag i stadsparken. Firandet bjöd som vanligt på riktigt tårtkalas, quidditch och wizard-rock-framträdande, men den här gången var det även flera personer som satt med näsorna djupt nere i den nya boken.

Sommaren avslutades på bästa sätt med Hogwartsexpressen för fjärde året i rad - ett evenemang som bara fortsätter att växa. Nyheter för i år var Lupins hinderbana och marknaden, där de som ville kunde komma och sälja sina egentillverkade HP-saker. Vi slutade på ungefär 500 besökare, men vårt facebook-evenemang hade ungefär 6 000 intresserade, vilket både kändes kul och helt galet samtidigt. Trots krångel med biljettsidan och lite regn, så blev det ett riktigt bra evenemang!

Ron leder sökandet efter Harry som mystiskt försvunnit

Professor Trelawney har lektion för de som vill veta mer om spådomskonstens mysterium

Neville, Ginny, Harry och Ron är på plats för att vinka av tåget

Nu var hösten här, och med den kom den precis som vårfesten lika traditionsenliga halloweenfesten. Alla var fint utklädda till olika karaktärer och olika föremål (varför inte gå som The Daily Prophet liksom?), och de som ville gick även in för att spela sina roller. Det åts massor av mat, lektes lekar med Pius Thicknesse, sjöngs, sågs på improvisationsteater och spelades HP-maffia - ingen fest utan maffia!

Gruppfoto på halloweenfesten

Året avslutades med ett litet julmys där det bakades pepparkakor och gjordes julkort.

Vilket HP-år det blev, och vad kul vi hade! Vi hoppas att 2017 bjuder på lika många och fler härliga stunder med bästa Uppsala Slug Club!

~ Amanda Leek, ordförande